Gescheurde meniscus

Printervriendelijke versie

Als u een gescheurde meniscus heeft opgelopen wilt u natuurlijk professioneel geholpen worden. De kans op goed en snel herstel is namelijk het grootst als de meniscus zo snel mogelijk na de scheuring wordt gehecht. Op de Sportpoli van MC Groep wordt u -na verwijzing door uw huisarts- op één ochtend onderzocht en krijgt u een diagnose en behandelplan. Daardoor weet u direct wat er aan de hand is en welke behandeling het meest geschikt voor u is.

Als u geopereerd moet worden, dan gaat u nog dezelfde ochtend naar de anesthesist en wordt de datum voor de kijkoperatie ingepland. De Sportpoli is bereikbaar via het Afsprakenbureau.

Klachten gescheurde meniscus

In de binnen- en buitenkant van de knie zit een meniscus. Beschadigingen (scheuren) aan de meniscus komen veel voor. De klachten kunnen zijn:

  • pijn en/of een klikkend gevoel in de knie
  • een gezwollen knie door vochtophoping
  • been kan niet helemaal gestrekt worden (de knie zit ‘op slot’)

Waardoor kan een meniscus scheuren?

De meeste scheuren in de meniscus ontstaan tijdens het sporten. Soms beschadigt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband. Een meniscus kan beschadigen wanneer er een draai wordt gemaakt met een gebogen knie terwijl het onderbeen het gewicht draagt. Bij het ouder worden slijten de menisci langzaam en worden ze minder elastisch. Een van de meest voorkomende knieblessures bij sport is een gescheurde voorste kruisband. De voorste kruisband functioneert als een ‘veiligheidsgordel’ die voorkomt dat er abnormale beweeglijkheid in de knie ontstaat bij een draai- of ‘overstrekbeweging.

Behandeling

De kans op goed en snel herstel is het grootst als de meniscus zo snel mogelijk na de scheuring wordt gehecht. Een meniscus operatie gebeurt altijd via een arthroscopie (kijkoperatie). Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. De orthopedisch chirurgen van MC Groep werken zorgvuldig en volgens de nieuwste inzichten. Zo zijn zij terughoudend met het verwijderen van de gehele meniscus uit de knie en zijn zij erop gericht om alleen dat deel van de meniscus te verwijderen wat klachten veroorzaakt. Patiënten waarbij de gehele binnen- of buitenmeniscus is verwijderd, hebben namelijk op latere leeftijd meer kans op slijtage aan de knie.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.