Reuma (reumatoïde artritis)

Printervriendelijke versie

Klachten als pijnlijke, gezwollen of stijve gewrichten kunnen wijzen op Reumatoïde artritis. Als deze klachten langer dan 4 weken aanhouden, is het goed om u te laten onderzoeken. U kunt hiervoor snel terecht bij de reumatoloog van MC Groep. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts.

Welke klachten kunnen wijzen op reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening waarbij de gewrichten zijn ontstoken. Klachten die kunnen wijzen op Reumatoïde artritis zijn pijnlijke, gezwollen of stijve gewrichten. Meestal zijn deze het eerst merkbaar in polsen, handen (vingers, knokkels), enkels en/of voeten. Maar Reumatoïde artritis kan ook op andere plekken in het lichaam ontstaan of verspreid door het lichaam voorkomen. Ook kunt u door reuma moe en lusteloos worden.
Zonder behandeling worden de klachten erger. Reumatoïde artritis kent wel goede en slechte periodes waarbij u veel of juist weinig last heeft. En gedurende de dag kunnen de klachten minder of erger worden.

Behandeling van Reumatoïde artritis

 • De behandeling van Reumatoïde artritis bestaat uit reumaremmers. Dit zijn medicijnen (tabletten) die de ontstekingen tegengaan en daardoor gelijk de pijn bestrijden. Op dit moment is dit de behandeling van reuma die het meest effectief is. In Nederland hanteren alle reumatologen deze behandeling.
 • De reumaremmer die standaard wordt gegeven is Methotrexaat. U gebruikt deze gedurende 3 maanden. Daarna komt u terug bij de reumatoloog voor controle.
 • Tijdens die eerste 3 maanden laat u 4 x bloed prikken. Uw bloed wordt gecontroleerd op ontstekingsfactoren en o.a. leverfuncties. De reumatoloog controleert in die periode steeds de bloeduitslagen om te zien of de medicijnen helpen en of er eventueel bijwerkingen zijn.
 • Als u na 3 maanden voor controle komt bij de reumatoloog, bespreekt hij met u of uw klachten zijn verminderd. Ook wordt voor u opnieuw de dosis van de medicijnen vastgesteld.
 • U gaat eerder naar het spreekuur als de reumatoloog aan het bloedonderzoek ziet dat de reumawaarden in uw bloed niet afnemen.
 • Ook als u zelf voelt dat de medicijnen niet helpen (klachten worden niet minder) of dat de klachten erger worden, kunt u eerder een afspraak maken bij de reumatoloog.
 • De behandeling is er op gericht om u zo snel mogelijk van uw klachten en pijn af te helpen.

Reumaverpleegkundige

Naast uw controleafspraken bij de reumatoloog krijgt u ook afspraken voor het spreekuur van de reumaverpleegkundige. Zij is uw vaste contactpersoon. De reumaverpleegkundige heeft spreekuur op de locaties MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten.

 • De reumaverpleegkundige geeft u uitgebreide voorlichting over Reumatoïde artritis en de medicijnen. Zij vertelt u bijvoorbeeld wat de aandoening is en wat er gebeurt in uw lichaam, welk effect de medicijnen hebben, waarom het bloedonderzoek wordt gedaan en wat de arts door de uitkomsten te weten komt. Maar ook de sociaal-emotionele aspecten komen aan de orde.  Bijvoorbeeld over het omgaan met Reumatoïde artritis in uw dagelijks leven: thuis, op het werk, in het gezin, bij hobby’s of sport.
 • Ook kan de reumaverpleegkundige u doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een ergotherapeut of fysiotherapeut.
 • Met behulp van de reumaverpleegkundige krijgt u goed inzicht in de aandoening en leert u hier steeds beter mee omgaan.
 • Tijdens het spreekuur van de reumaverpleegkundige is er alle ruimte om uw vragen te stellen.

Vervolg van de behandeling

 • U laat regelmatig bloed prikken zodat de arts en verpleegkundige kunnen zien of de medicijnen goed aanslaan of dat de dosis aangepast moet worden. Dit wordt tijdens de spreekuren met u besproken.
 • Als u goed bent ingesteld op de medicijnen, komt u 1 x per half jaar op het spreekuur van de reumatoloog en/of de reumaverpleegkundige.
 • Werken de reumaremmers niet bij u? Dan zijn er nog mogelijkheden om biologicals te gebruiken. Dit zijn heel dure medicijnen die via een infuus of injectie worden ingebracht. Voor een infuus-kuur wordt u steeds een halve dag opgenomen in het ziekenhuis. Een injectie met biologicals gaat u bij uzelf toedienen.

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening. Dat betekent dat u er niet van kunt genezen, maar dat de symptomen (ziekteverschijnselen) wel behandeld worden. U blijft hiervoor onder behandeling bij de reumatoloog en de reumaverpleegkundige.

Reuma en bewegen

Het is belangrijk dat u in beweging blijft om uw spieren en gewrichten soepel te houden. Mensen die graag veel sporten, kunnen dit blijven doen zolang zij hun grenzen bewaken. De reumaverpleegkundige geeft u advies over sporten en bewegen.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.